Hjem / Biler og sjov / Udforskning af fyrværkeriets historie 

Udforskning af fyrværkeriets historie 

Har du nogensinde været til en fest den 30. december og set med ærefrygt på, hvordan det farvestrålende fyrværkeri skød op på nattehimlen? Vidste du, at fyrværkeri har været brugt til festligheder rundt om i verden siden oldtiden? Inden du køber dit næste fyrværkeri, er det vigtigt at forstå lidt om historien bag disse fantastiske anordninger. 

Fyrværkeriets oprindelse 

Fyrværkeri har eksisteret i tusindvis af år. Den første registrerede brug af dem var af kineserne under deres Han-dynasti, som varede fra 206 f.Kr. til 220 e.Kr., hvor de blev brugt til religiøse ceremonier. Kineserne kombinerede svovl, trækul og salpeter, en ingrediens, der stadig findes i moderne fyrværkeri, for at skabe det, de kaldte “flyvende ild” eller “ildlanser”, som i bund og grund var tidlige former for raketter, der skød op i himlen og eksploderede med et højt brag og smukke lys. 

 

Fyrværkeriets fremkomst rundt om i verden    

Efterhånden begyndte andre lande at eksperimentere med deres egne versioner af “flyvende ild”, herunder Japan og Indien, som indarbejdede papir og bambusrør til at lave mere udførlige designs som spinderhjul og blomsterformer, der kunne ses langt væk, efter at de var eksploderet i luften. Til sidst fandt disse kreationer vej til Europa, hvor de blev modtaget med kyshånd på grund af deres evne til at underholde store grupper ved særlige lejligheder som bryllupper og kroninger. Dette førte til endnu mere avancerede designs, der blev skabt ved hjælp af nye materialer som f.eks. jernspåner, som gjorde det muligt at lave meget større eksplosioner end tidligere! 

Den moderne tidsalder     

Nutidens fyrværkeri er en kombination af alle disse teknikker med tilføjede sikkerhedsfunktioner som f.eks. lunter og mere præcise tidsindstillingsanordninger, så det kan affyres uden fare og stadig give spektakulære shows til store menneskemængder ved begivenheder som koncerter eller sportskampe. Mange typer kan nu købes i butikker som krudtteltet, som giver kunderne et bredt udvalg af muligheder, når de skal vælge deres perfekte pyrotekniske udstilling!