Hjem / Mad og Sundhed / Det kurdiske køkken

Det kurdiske køkken

Det kurdiske køkken er det traditionelle køkken for kurderne, et heterogent iransk folk, der bor i Kurdistan og den kurdiske diaspora. Kurdistan er en geografisk forskelligartet region, der dækker dele af Iran, Irak, Tyrkiet og Syrien. Derfor er det kurdiske køkken blevet påvirket af køkkenerne i disse nabolande. Det kurdiske køkken har dog også sin egen unikke smag, som er præget af regionens klima og geografi. Kurderne er primært fårehyrder, og derfor er fårekød en almindelig ingrediens i kurdiske retter. Et andet karakteristisk træk ved det kurdiske køkken er brugen af berberis. Disse syrlige bær bruges til at give smag og farve til forskellige retter, såsom ris- og kødretter

Det kurdiske køkken indeholder også en række mejeriprodukter, f.eks. yoghurt og ost. En anden populær ret er dolma, som består af grøntsager, der er fyldt med hakket kød og kogt i tomatsauce. Kurdisk brød, kendt som nan-e barbari, serveres ofte sammen med måltiderne. Det er kendetegnet ved sin store størrelse og fluffy konsistens.

En typisk kurdisk morgenmad kan bestå af ost, røræg, kaymak (klumpet fløde), oliven og honning. Til frokost eller aftensmad er en almindelig ret kubbeh – en sprød stegt dej fyldt med enten kød eller grøntsager. Andre populære retter er sarma (vindrueblade fyldt med ris og hakket kød) og tas. Hvis du leder efter noget nyt at prøve, er det kurdiske køkken en lækker mulighed, der helt sikkert vil behage dine smagsløg.